Biserica, liantul dintre familie şi şcoală

Preoţi din Protopopiatul Sector 4 Capitală, Cercul pastoral-misionar nr. 3 – Berceni, s-au întrunit ieri, 20 octombrie, la biserica Parohiei Apărătorii Patriei I. În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte specifice pastoraţiei copiilor şi modului în care preoţii de la parohii pot contribui, alături de creşterea duhovnicească, şi la formarea intelectuală a noilor generaţii.

Tema Cercului pastoral-misionar nr. 3 – Berceni, al Protopopiatului Sector 4 Capitală, a fost „Pastoraţia copiilor”. Referatul pe această temă a fost susţinut de diaconul Ma­rian-Narcis Guiu, de la Parohia Apărătorii Patriei I. După rostirea referatului, au avut loc dezbateri pornind de la tema întrunirii pastoral-misionare, în cadrul cărora s-au accentuat rolul preotului în catehizarea copiilor în înţelegerea Tainei Sfintei Euharistii, colaborarea preoţilor din parohii cu profesorul de religie de la unităţile şcolare din cuprinsul parohiei și consecinţele nefaste ale educaţiei secularizate şi atee din unităţile de învăţământ publice.

„Biserica trebuie să fie alături de ceilalţi factori implicaţi în educaţia copiilor, respectiv familia şi şcoala, un factor de echilibru, un liant între toţi aceşti factori, pentru ca aceşti copii ai noştri să crească armonios din punct de vedere sufletesc, dar şi din punct de vedere intelectual. Considerăm că Biserica trebuie să sprijine formarea copiilor şi a tinerilor în spiritul Evangheliei, al iubirii creştine, al ajutorării semenilor, al filantropiei. Biserica nu poate nici să-şi asume, nici să se considere că este singurul factor în această educaţie, ci împreună cu familia și cu şcoala. Primii ani copilul îi petrece în familie şi de acolo deprinde primele învăţături despre Dumnezeu şi despre lume, și, de asemenea, mult timp din activitatea copilului se desfăşoară la şcoală. Împreună trebuie puse în practică, pentru că atât familia, cât şi şcoala îl învaţă noţiunile teoretice pe copil, să fie bun, iubitor. Și, practic, aceste lucruri copilul le desfăşoară în Biserică. Astfel, dragostea şi creşterea în Dumnezeu se desfăşoară numai în Biserică şi cu ajutorul Bisericii”, a explicat pr. Ion-Vartan Armaşi, protopopul Protoieriei Sector 4 Capitală.

La finalul întrunirii, au fost prezentate mai multe aspecte administrative legate de prezenţa preoţilor la hramul Catedralei Patriarhale şi de organizarea pachetelor cu alimente pentru pelerini.poza

 • Desene creștine și educative

  Vă punem la dispoziție câteva schițe cu imagini creștine și educative, care să vă ajute în proiectele pe care le desfășurați în cadrul parohiei cu micii creștini.

  Descoperiți desenele

 • Înscrie-ți copilul la ora de Religie

  Curtea Constituţională a României a decis (Decizia nr 669/2014) că participarea la ora de Religie se face numai în baza unei cereri scrise a elevului major, a părintelui sau a tutorelui elevului minor.
  Cererea de înscriere la ora de Religie trebuie completată și depusă la secretariatul școlii până pe data de 6 martie 2015!

  Descarcă cererea de înscriere
 • Contact

  Protoieria Sector IV Capitală
  Str. Ion Cucuzel, nr. 2, Sector 4, Bucureşti +40732.673.276
  +40732.673.275 secretariat@protoieriasector4capitala.ro
  Trimite un mesaj
 • Asistență socială

  În cadrul Protoieriei Sector IV Capitală funcţionează un Birou de Asistenţă Socială, al cărui scop este desfășurarea unor activităţi în vederea sprijinirii morale și materiale a persoanelor aflate în dificultate.

  Contact
  Cristina Untaru
  Tel. 0761 783807
  untarucristina@yahoo.com
 • Facebook